Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в

...
 Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в
Коментари Харесай

Любов като на кино! Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

 Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 година в София. Завършва НГДЕК през 1990 година Основател и основен редактор на списание " Егоист ". Главен редактор на най-големите мъжки списания в България - " Плейбой " и " Максим ". Автор и водещ на предаването " Дискурси " в тв " Европа ". През 2021 година взе участие в третия сезон на " Маскираният артист " като гост-участник в ролята на Шотландеца. Само преди дни показа книгата си " Диалози ".

- Г-н Цветков, по какъв начин ви пристигна концепцията за книгата " Диалози ", която провокира огромен интерес след излизането си?

- Идеята от дълго време е ясна - имам група съидейници, които са съществена част от мисловния хайлайф, оттова и подборът. Говорих с едни от най-умните - Господинов, Гърдев, Милко Лазаров, Теодора Димова. И към този момент със страшна мощ се задава и втори том. За там ще забележим с кого - има още значително умни и културно прозорливи хора у нас, пък и освен у нас. Отправих на съответните места и молба да поговоря с хора, които обичам - Стивън Кинг, Джудит Бътлър, Дейвид Чалмърс. Имам диалози и с помоему изключителни модерни руснаци - Иван Вирипаев, Звягинцев и така нататък

 

- Защо смятате, че векът и разговорът в днешно време са " разглобени "? Как могат да се слепят?

- Трудно, да не кажа невероятно. Можете ли да сглобите счупена чаша? С книгата " Диалози " давам образец по какъв начин образно невъзможното би могло да стане - че има място за спокойна сказка за всичко, а не тип надвикване, и че към момента може да се създава смисъл. Докато прочее изпадаме във тип културологичен капан. от една страна, тази книга е може би най-хубавото, което се е случвало в българската мисловност и изобщо " ноосфера " в последно време, а от друга - че няма нищо общо с простоватата бърза прозаичност, на която се радваме в последните години.

- Ако беше жив Сократ, какво би споделил за самосъзнаването на българина през днешния ден - нито словото, нито езикът ни е на висотата, на която се чака да са, поради на това, че " светът върви напред, не обратно "?

 

- Това, с опрощение, е спекулативно понечване. За самия Сократ знаем напълно малко, тъй като нищо не е писал, и ще дам образец - брачната половинка му Ксантипа е останала в поп историята като знак за свадлива и елементарна женица, а ние действително не знаем дали е било по този начин. Т.е. фалшив нюз или фалшив мюзингс постоянно е имало. Моята работа като културолог е да проучвам обстоятелствата, а не толкоз персоналните отзиви, които се възцариха с помощта на обществените мрежи. Но към понечването отново - от кое място да знам кво би споделил Сократ. Знам единствено, че самите сократици, де факто измислили разговора, сами се питат дали не приказват тъпотии, т.е. в техните беседи априорно се съдържа и първична самоирония. Аз в своите " Диалози " се пробвах, в това число посредством деликатна редакция, благодарение на куратора на плана Даниел Ненчев, да подскажа на актуалния четец хрумвания за българската орис и еднаквост. Чрез диалози с хора, които помоему ще останат в историята.

- Бихте ли оглавили партия с присъединяване на тези 26 водачи, с които разговаряте в книгата си?

- Не, не бих оглавил никаква партия, с изключение на, както я измисли моят най-хубав другар и алтер его Жеков - възможната БГП - Българска Германска Партия (смее се).

 

- Има ли липса на водачи в днешно време?

- Има липса на априлски въстаници, в случай че ме разбирате. Има мисловни водачи и цветът им е в " Диалози ". Що се отнася до политически водачи, по-скоро не. Досега не съм чул или видял дълготрайна идея за българското развиване, в това число нов български народен блян, откакто, уви - тежко се разомагьоса европейският. Мечтая си идващият да бъде " страната на благоденствието ", само че се притеснявам, че ще си остана единствено с фантазията.

- Има ли потребност днешната политика от интелектуалци, които да строят мисловни модели?

- Има, незабавно. Проблемът е, че интелектуалците, които строят мисловни модели, се нуждаят от най-малко 3000 лв. на месец, с цел да избутат до идващия умствен модел (смее се). Разберете едно, апелирам: никой в политиката в никакъв случай не е имал действителна потребност от интелектуалците с изключение на за малко в някои от тоталитарните режими. А през днешния ден, след цифровата гражданска война, всеки самичък си е " интелектуалец ". Включително чалгаджийките, които, без да строят мисловни модели, се добраха до народен ефир като " поп звезди ", въпреки да си остават де факто кръчмарски певачки с некви по-късни през вечерта задължения. Ерго, любуваме се на края на престижите.

- Казвате, че политически хайлайф няма, а има крадливо споразумение. Смятате ли, че ще се откраднат с днешна дата и парите от Плана за възобновяване?

- Това е доста сериозен въпрос и спирам да се майтапя. Да кажем по този начин: зад разправиите за държавно управление и служебния джакпот за Радев стоят едни доста съществени хора, чиито имена в никакъв случай не сте чували и те вземат решение - в това число чакайки траншовете по Плана от Европейски Съюз, не с днешна, а с утрешна дата. Другият фактор, поради който официално сме в политическа неустойчивост, е, че има прекалено много ползи кой ще комисионерства от оръжието за Украйна.

 

- Липсва ли ви списание " Плейбой "? Повече или по-малко е порнографията в живота ни през днешния ден отпреди 30 години?

- " Плейбой " няма по какъв начин да ми липсва, цялата просвета там е от предходна ера. Ако говорите за порнография в метасмисъл, с качването на всички на сцената през днешния ден тя е повече. Но почтено, това от дълго време не ме занимава.

 

- Какво се случи със змийските ви каубойски ботуши на Лени от " Моторхед ", които притежавате?

- Тук се постанова пояснение защо питате - завоювах ги на карти в Лондон от един от роудитата на " Моторхед " от именитото турне No Sleep Til Hammersmith. Даже за една численост преди този момент не се сбихме по въпроса дали по принцип Killed By Death или Ace Of Spades е най положителната им ария (аз твърдях, че е One Track Mind). Това e във времена, когато още нямаше eBay (смее се). Все още си ги вардя и даже понякога ги нося, въпреки че починалият мистър Иън Килмистър от Стоук-он-Трент беше с номер и половина по-големи крайници. Некви ръчно шити особено за него в Мексико. Не ми се продават, щот ми припомнят моите rock star времена. Тук да ви кажа и два любопитни обстоятелството, в случай че не ги знаете: motorhead значи " фанатик на тематика коли ", а прякорът " Леми " идва от най-ранните времена на господин Килмистър, когато той желал пари назаем с фразата lemmy a fiver or a tenner (т.е. lend me).

- Какви са фантазиите ви, припокриха ли се през годините?

- Истинският мъдрец няма фантазии, единствено предстоящи разочарования в търсене на евентуално несъществуващата справедлива истина. И тук основната дума е " евентуално ". Т.е. философията е най-вече мнение, а не факт. Това хем е най-трудната " дисциплинираност ", хем е необикновен разкош за мозъка. Уви, обвързвано е с доста и лудо четене на профилирана литература на най-малко пет западни езика (плюс най-малко два мъртви), изключително в случай че настояваш да си там горе със своите западни сътрудници. Между другото, фактът, че ние сме нацията " Дънинг-Кругър ", доста оказва помощ в антропологическите ми проучвания - т.е. изяснява комплицирани неща по елементарен метод. Това го знам още от Класическата гимназия, когато ми преподаваха най-светлите мозъци от Софийския университет. Аз прочее считам своя престой в Класическата за първото от моите 4-5 висши образования. И това в този момент се изплаща, тъй като обитаваме в страна и културен подтекст, в които обстоятелствата подлежат на договаряне. Иначе аз реализирах персоналната си фантазия - тя се споделя Мария, въпреки че още не мога да схвана с какво съм я заслужил. Как стана по този начин, че аз - с никакъв де факто кантиански честен закон в мен, а единствено звездите над мен, в случай че ме разбирате - съм се озовал с най-красивата на света? И дали Кнут Хамсун беше прав? Не имах вяра в любовта, струваше ми се капан за наивници, само че не щеш ли се случи и в този момент не мога и ден без жена си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР